Når nogen dør, hvad gør man?

Med en bedemand fra os, kan I altid forvente at vi er der for jer hele vejen også til efter skiteretten. Vi svare gerne på spørgsmål, når alt er afsluttet.

Hvad gør man, når man oplever at miste én af sine kære? Det er et svært spørgsmål, for vi er jo alle forskellige som mennesker. Nogle mennesker har brug for at dykke ned i sorgen og afsavnet med det samme, mens andre har brug for at blive meget praktiske og foretage sig noget, gøre noget.

Begge dele er jo lige rigtigt, men vi kommer ikke udenom, at der i forbindelse med et dødsfald er en række praktiske ting, man som pårørende skal forholde sig til.

Vores anbefaling er, at man som pårørende tager fat i en bedemand ret hurtigt efter døden er indtruffet. Så kan vi sammen få talt igennem, hvordan forløbet skal være i forhold til jeres familie.

Måske har I brug for der sker noget hurtigt, måske har I brug for at komme lidt til jer selv, inden vi begynder at planlægge alt det praktiske.

Drachmann Begravelser er der for jer hele vejen, uanset hvor megen tid, man har brug for. Det vigtigste er, at I som efterladte føler jer trygge og føler at vi varetager både jeres afdødes behov, samt jeres som efterladte.

Vores opgave som bedemand er at tage over, hvor I har brug for det. Vi ved, hvad der skal ske, og hvad der er af muligheder. Derfor kan vi rådgive jer og tage den byrde af jeres skuldre.

På den måde kan I som familie og pårørende koncentrere jer om det, der er vigtigt for jer.

Vi har forsøgt at skrive lidt om, hvilke overvejelser I skal gøre jer, eller i hvert fald være forberedt på. Vi har delt informationen op i nogle emner, så det forhåbentlig er mere overskueligt.

Hvis der opstår nogle spørgsmål til det, vi har skrevet eller til nogle helt andre emner, så er I velkommen til at ringe eller maile til os.

De første pratiske tanker.

Valg af bedemand

Hvilken bedemand skal man vælge, er helt op til den enkelte. Dog anbefaler vi, at I vælger en bedemand som i føler jer trygge ved

Hvem skal anmelde dødsfaldet juridisk?

Alle kan i princippet anmelde et dødsfald til myndighederne.
I praksis vil den dog være nærmeste pårørende, der som oftest tager sig af det.
Vi hjælper med at anmelde dødsfaldet, for det meste med en fuldmagt fra anmelder.

Vi står gerne med gode råd, såfremt man selv vil lave alt papirarbejdet.

Skal afdøde bisættes eller begraves

Mange taler ikke døden, og vi oplever mange efterladte, der er usikre på bisættelse eller begravelse.

 

Bisættelse: Her bliver afdøde kremeret på krematorium og begravet i urne enten på fællesgrav eller på udpeget gravsted.

 

Begravelse: Afdøde bliver nedsænket i jorden i kisten. Man kan også her få kisten på fællesgrav, eller på udpeget gravsted.

Hvilken form for højtidelighed

Borgerlig højtidelighed: Højtideligheden kan foregå på kapel, eller andet ønsket sted. Her kan man faktisk sige at kun fantasien sætter grænsen.

 Højtidelighed i Folkekirke: Højtideligheden foregår i udvalgt folkekirke, som regel bruger man afdødes sognekirke, dog kan man have ønske om anden kirke, og vi er gerne behjælpelige med at få ønsket opfyldt.

Hvor skal kiste eller urne nedsættes

Er ønsket at blive begravet i kiste, skal man udvælge om det skal være på fællesgrav, eksisterende gravsted eller nyvalgt gravsted. Kirkegård er frivillig valg, da alle kirkegårde i Danmark er selvstændige, så man skal ikke bruge kirkegården, som er i afdødes sogn, hvis dette ikke er ønsket.

Samme restriktioner er gældende for urnenedsættelser. Men man har også et yderligere valg med urne, og det hedder spredning over åbent hav. Her er dog lidt restriktioner.

  • Spredning af asken skal foregå over åbent vand, det vil sige over havet eller over større fjorde eller bugter.
  • Det er ikke tilladt at sprede asken over en sø.
  • Det er ikke tilladt at sænke en urne med aske i havet.
  • Det er ikke tilladt at opbevare en urne med asken efter en afdød i hjemmet.
  • Spredning af asken efter afdøde skal foregå på en sømmelig måde, herunder at handlingen foretages på en måde, der ikke vækker opsigt.

 

Omsorg, Nærvær og til for jer

Med en bedemand fra os, kan I altid forvente at vi er der for jer hele vejen frem til skifteretten. Derfor har vi valgt at skulle der opstå et spørgsmål, kan vi altid træffes, døgnet rundt også efter skifteretten.